Nu lanseras nya generationens Volvo el-schaktbil – klarar hela arbetsdagen på en laddning

Bellmans Åkeri tar ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete genom att köra en ellastbil i ett projekt i Nacka. Det är den första Volvo-schaktbilen i sitt utförande med en batterikapacitet som klarar av en hel arbetsdag på en enda laddning. Den behöver inte tas ur drift under arbetstimmarna för att laddas vilket gör den lika effektiv som en bränsledriven schaktbil. Det här är något som tidigare generationer inte har klarat av.

Möjliggjort via ett gott samarbete

Bellmans Åkeri, Nacka kommun, Nacka Energi Försäljning, tillverkaren Volvo och huvudentreprenören Skanska Sverige AB har tillsammans utvecklat och drivit projektet. Inom kort kommer schaktbilen, som drivs av 100 procent el, börja rulla längs Värmdövägen i projektet Södra Centrala Nacka.

– Tack vare vårt goda samarbete, mellan alla inblandade parter, har vi nu en helt eldriven schaktbil på plats. Det är fantastiskt roligt att se att vår samverkan i centrala Nacka leder till en sådan här möjlighet, säger Pär Enlove, projektchef Skanska.

Upp till 90 procent minskad klimatpåverkan
Hållbara transporter är en nyckelfaktor för alla inblandade parter och el-schaktbilen är ett steg i rätt riktning för att nå klimatmålen. Minskade utsläpp tack vare åtgärder som att byta ut fordon och maskiner till ny teknik, använda förnybara drivmedel samt effektivisera flöden och förkorta transporter genom att hantera schaktmassor lokalt är några exempel på viktiga steg som görs för att nå klimatmålen. Genom att byta ut fossila bränslen mot el minskar klimatpåverkan i driften med upp till 90 procent.

– Det är kul att se tydliga och konkreta exempel på att det går att göra stadsbyggnaden mer miljövänlig. Som en av de första kommunerna i landet tar vi ett stort steg mot miljövänligare transporter genom att inkludera en el-schaktbil bland våra tunga transporter i byggandet av Nacka stad. Detta tack vare många goda samarbeten och tydliga klimatprioriteringar, säger Emma Eide, Gruppledare Centerpartiet Nacka.

Lägre bullernivåer
Den treaxlade schaktbilen, Volvo FMX Electric 6×2, är en av de absolut första tunga elektriska serieproducerade schaktbilarna på svensk mark.

– Vi är glada och stolta över att Volvo Truck Center tillsammans med Bellmans Åkeri kan påbörja omställningen till helelektriska lastbilstransporter i Stockholm. Det är ett viktigt steg mot hållbara transporter för att nå våra ambitiösa klimatmål, säger Fabian Knappik, försäljningschef Volvo Truck Center region Öst.

El-schaktbilen har betydligt lägre bullernivåer vilket gör att den uppfyller kraven på renare och tystare transporter. Det här kommer inte bara påverka de boende i Nacka och allmänheten positivt, utan också yrkesarbetare och chaufförer som dagligen jobbar i en bullrig miljö.

– Vår chaufför Åsa ser fram emot att köra el-schaktbilen både för att den är tystare, vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö, och för att den inte släpper ut några avgaser. Och vi som bolag hoppas kunna ta med oss lärdomar till andra projekt, säger Tony Persson, VD Bellmans Åkeri, en del av Bellman Group.

Snabbladdning möjliggör kostnadseffektivitet
Batterierna kommer att laddas fullt under natten, för att säkerställa en så effektiv användning som möjligt under dagen. Laddinfrastrukturen levereras av Nacka Energi Försäljning. Genom den portabla snabbladdaren, som kan leverera upp till 40kW, möjliggörs att schaktbilens laddning blir både funktionell och kostnadseffektiv.

– Vi på Nacka Energi är stolta över att leverera laddinfrastrukturen till det här projektet och vara delaktiga i att driva elektrifieringen av fordonsflottan framåt, säger Johan Hellberg, affärsområdesansvarig för energitjänster hos Nacka Energi Försäljning.

Utvärdering
Samarbetsparterna kommer tillsammans att testa och utvärdera schaktbilens kapacitet, laddningsförfarande och klimatpåverkan, samt hur det praktiska arbetet fungerar. Erfarenheterna förväntas få spridning och flyttas med in i framtida projekt och samarbeten.

Här kan du se el-schaktbilen
El-schaktbilen kommer att stå vid Skanskas bodetablering vid Nacka forum under natten och röra sig mellan Sickla bro och Nacka forum under dagtid. Den kommer att vara profilerad med ”100 % eldriven”, så håll ögonen öppna, för du kommer inte kunna lyssna dig till vart den befinner sig!

Om el-schaktbilen

El-schaktbilen är en Volvo FMX Electric 6×2, en av de absolut första tunga elektriska serieproducerade schaktbilarna på svensk mark.

Den är utrustad med fem batterier med en totaleffekt på 450 kWh, och drivlinan har tre elmotorer i kombination med en I-Shift-växellåda som levererar 490 kW (666 hk).